DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Plavecký klub Mariánské Lázně

 

Vítejte na stránkách Plaveckého klubu Mariánské Lázně, z. s.  

 
                       Tyršova 617/6  353 01 Mar.Lázně; IČ 68784732                     
                 
        
Kontakty: info@pkml.cz  
 
Předseda klubu: Mgr. Dušan Drexler     
 
Výkonný výbor: Martina Tréšková; Petr Hořejší
 
Hlavní trenérka: Martina Tréšková - martinatreskova@seznam.cz
 
Kurzy neplavců: Mgr. Dušan Drexler - info@pkml.cz
 

                                                                                                                

Tréninky                                                                             
I. družstvo: Po, Út, Čt 16 - 18°° 
II. družstvo A: Po, Čt 16 - 17°°
II. družstvo B: Po,Čt 17- 18°°
III. družstvo A:  Po, Čt 16 - 17°° 
III. družstvo B:  Po, Čt 17 - 18°°
Kondiční plavání: Po, Čt 17 - 18°°                     
Neplavci: Po, Čt 16 - 17°° a 17 - 18°°
 
                                                         
Trenéři:
závodní družstvo: Bc. Běla Tréšková, Ing. Miroslav Sýs
II. družstvo: Bc. Helena Samcová, Gabriela Pacltová, Martina Tréšková
III. družstvo: Barbora Narovcová, Iva Jungová
kondiční plavání: Petr Hořejší, Bc. Helena Samcová
kurzy neplavců: Barbora Narovcová, Jana Štillerová, Mgr. Dušan Drexler

Plavecký klub Mariánské Lázně, z. s. je finančně podporván městem Mariánské Lázně, NAS (program Můj klub) a ČSPS. Děkujeme.

      

 

Jarní kurz neplavců 2022

Začátek kurzů: 7. únor 2022

Počet výukových hodin: 30 hodin

Cena kurzu: 2 500,- Kč

Počet dětí ve skupině: max. 16; děti 5 - 8 let (poslední ročník školky, 1. a 2. třída ZŠ)

Kurzy:

PO - ČT od 16,00 - KURZ I. - začátečníci

PO - ČT od 17,00 - KURZ II. - absolventi kurzu I.

1. Napište e-mail na info@pkml.cz, s předmětem Přihláška kurz neplavců. Obdržíte potvrzující e-mail, který je třeba uložit (vytisknout) a předložit při začátku kurzu. Možno volat na 604 534 382 v podvečerních hodinách.

2. Uhraďte kurzovné v plné výši převodem na účet - nejpozději do 31. 01. 2022.

Číslo účtu: 8899920257/0100 – Komerční banka. Napište do zprávy pro příjemce jméno dítěte, jako variabilní symbol 2

 

Děkujeme a těšíme se na vaše děti v plaveckém bazénu.

​Očekávané výstupy KURZ I.

​Základní plavecké dovednosti - orientace ve vodě, splývání, potápění hlavy, pády, skoky, dýcháni.

Plavání: dolní končetiny kraul, znak - využití plaveckých pomůcek. Horní končetiny kraul (bez dýchání), znak. 

Očekávané výstupy KURZ II.

​Zdokonalení základních plaveckých dovedností viz výše.

​Plavání: Znak a kraul vč. dýchání. 

 

 

 Plavecký klub pracuje v Mariánských Lázních od r. 1987, tehdy ještě pod TJ Viktoria Mariánské Lázně. Byl znovu založen po nějakých 20 letech v souvislosti s budováním krytého bazénu. V prvních letech jsme začali s přípravou v bazénech v Chebu a Plzni. Když byl bazén v r. 1990 dokončen začali jsme se systematickou přípravou sportovců a s výukou neplavců. V r. 1994 v oddíle pracovalo 10 trenérů a cvičitelů, vychovali jsme v 6 -ti plaveckých kursech 114 dětí a ve 3 výkonnostně diferencovaných družstvech plavalo 87 dětí. Pravidelně jsme se zúčastňovali   soutěží v oblasti i celé ČSR. V tomto období jsme patřili mezi nejúspěšnější oddíly v Zpč. kraji. Například v Oblastním přeboru jsme ze 48 startů získali 12 prvních, 6 druhých a 9 třetích umístění. Na krajském přeboru pak z 15 startů 10 prvních, 2 druhá a 1 třetí místo, na Mistrovství ČR  se kvalifikovali 3 závodníci , kteří přivezli 1 druhé a 1 sedmé místo. V následujících letech jsme výkonnost v kraji udržovali na velmi dobré úrovni, ale neustále jsme se potýkali s malým počtem hodin přípravy ve vodě pro omezený provoz bazénu a i tak jsme byli na závodech úspěšní. 7.12.1998 jsme se osamostatnili a vznikl Plavecký klub Mariánské Lázně. V roce 1999, kdy byl bazén pro havárii stropu v malém bazéně poprvé uzavřen, se nominovali na MR   3 naši závodníci a přivezli 1 zlatou a 1 stříbrnou medaili. V tomto roce, kdy jsme procházeli generační obměnou jsme měli v tréninku 94 dětí a každoročně prošlo plaveckou výukou téměř 300 dětí. Na počátku r. 2000 jsme opět zahájili činnost, kterou jsme pro další a tentokrát rozsáhlejší havárii stropu ve velkém bazéně byli nuceni ukončit ani ne po 8 týdnech.

       31. března 2003 byl bazén konečně znovu otevřen a my začínali,  již po čtvrté, opět od začátku.  Celý rok trvalo, než jsme byli schopni postavit družstvo na závody, kde jsme však zcela pohořeli a závodní družstvo se začalo teprve formovat. Výsledky závodníků se postupně zlepšovaly a dostavovaly se i první úspěchy. Pronásleduje nás však nedostatek financí a co je horší, nedostatek trenérů, což ostatně trvá dodnes. Pozitivním počinem je, že stále zajišťujeme výuku neplavců a našimi kursy prochází cca 180 dětí ročně. Z těchto dětí pak část  pokračuje ve výkonnostním plavání a stává se základem našich nadějí. V r. 2007 jsme konečně uspořádali, z minulých období naše tradiční závody, „ Zpívající fontána “, které jsme tentokrát uspořádali ke 200-letému výročí založení města a současně  bohužel i jako Memoriál Jirky Urbance. Na těchto  závodech s následným velkým ohlasem / závodů se zúčastnilo téměř 200 dětí / jsme obstáli velmi slušně a navázali tak na naše minulé úspěchy. V tomto roce se i vylepšila naše ekonomická situace / začal nás významněji podporovat fond Zlatá Praha, v zastoupení Hotelu Esplanade /, takže jsme mohli rozšířit tréninkové hodiny pro naše závodníky což  je na výsledcích hned znát. Pravidelně se zúčastňujeme Krajských a Oblastních přeborů i Mistrovství republiky, kde už zase začínáme být vidět. V r. 2008 máme 10 dětí v závodním družstvu cca 30 dětí ve druhém a 40 dětí ve 3 družstvu. Trenérů však máme jen 10. V roce 2008 jsme začali provozovat i pravidelně aktualizované webové stránky /www.pkml.websnadno.cz/ a konečně jsme se  dopracovali  k doplnění nezbytných tréninkových pomůcek  i  k oddílovým úborům  k důstojné reprezentaci na závodech.

 

Úspěch plavců PK Mariánské Lázně

Letní pohár ČR jedenáctiletých v plavání – Čechy 2012 ve dnech 9.- 10.6.připravil oddíl Jiskra Domažlice pro závodníky ze čtyřiceti oddílů západní části naší republiky, kteří se nominovali časy zaplavanými v oblastních přeborech.Vrchol dlouhé jarní přípravy potěšil nejen blízkostí konání, ale především výsledky.Podmínky soutěže umožnily účast čtyřem plavcům z Mariánských Lázních a to celkem ve dvaceti rozplavbách , ze kterých přivezli 8 medailí především zásluhou Philipa Ryšavého a Izabely Zekuciové.Philip vyhrál delší kraulové tratě na 400 a 800m , ve sprintech si musel poradit se soupeři vyššího vzrůstu a dvě stříbra z 50 a 200m volný způsob říkají, že úspěšně. Bronz doplnil na trati 100m znak a zamrzet může pouze pozdní dohmat v cíli na 100m kraul.Izabela výrazným způsobem díky svým tempařským schopnostem přeplavala své soupeřky na 800m kraul a k tomuto zlatu připojila dvě stříbra na 100m motýl a 400m VZ. I v ostatních třech rozplavbách se umístila na dohled stupňů vítězů.Tereza Bledá potěšila svým časem na 200m prsa a výsledkem uzavřela první desítku soutěžících. V neděli se na poloviční trati se nepřiblížila ke svému maximu a rozplynula se tak naděje na ještě lepší výsledek.Barbora Blovská díky zvýšenému tréninkovému úsilí v této sezóně dostala poprvé možnost ve třech rozplavbách sbírat zkušenosti na republikové úrovni.Klub měl také zastoupení na poháru desetiletých konaném ve stejném termínu v bazénu na Slovanech v Plzni. Pro Dominiku Rozhoňovou stejně jako pro ostatní plavkyně z Čech znamenal premiéru, kterou zvládla velmi dobře a to osmým časem na 50m znak Vyplavala také dvě desátá místa na 100m znak a 50m motýl. PKML je malý klub s krátkou tradicí navíc přerušenou rekonstrukcí střechy bazénu na přelomu tisíciletí. Na mistrovské závody republikové úrovně se poprvé po opravě a znovu zahájení činnosti nominovala jedna závodnice před šesti lety , proto je letošní rok pro oddíl opravdu mimořádný. Z devíti plavců na oblastních přeborech, se osm svými časy může účastnit jak letního poháru , taknás ledujících letních mistrovství ČR v kategoriích mladšího a staršího žactva.Výsledky určuje výborný, soutěživý kolektiv prvního družstva vedený trenérkou Martinou Tréškovou, s pomocí předsedy oddílu Dušana Drexlera a trenérů ostatních družstev. Dobré vztahy s vedením bazénu a města, přízeň sponzorů a v neposledně řadě účast rodičů nejen při nepřehlédnutelném povzbuzování, ale i pomoc v roli školených rozhodčích, je podmínkou úspěchu.Slabinou je zatím malá základna tohoto časově náročného sportu a proto věříme, že výsledky a kvalita práce přivede do klubu nejen další naděje, ale i zájemce o kondiční plavání a do každoročních kurzů pro neplavce. 

 

Jarní sdružený přebor 10. a 11. letého žactva Karlovarského a Plzeňského kraje v plavání pořádal letos oddíl Jiskry Domažlice v sobotu 26.5. Z našeho oddílu se ho zúčastnila pětice závodníků a to velmi úspěšně, neboť dvacet devět startů  proměnili v 16 medailí.Isabela Zekuciová prokázala všestranost a čtyři prvenství získala v disciplínách znak, motýl a kraul. Přidala ještě dvě druhá místa a může vyhlížet soupeřky ze západní poloviny republiky k souboji 10. června konaném shodou okolností ve stejném bazénu v Domažlicích.Spolu s ní pojede i pětkrát první Philip Ryšavý, který ovládl veškeré kraulové disciplíny , pouze na 100m znak přenechal zlatou medaili soupeři. Dosažené časy  dávají Philipovi i Isabele šanci pomýšlet na stupně vítězů i v republikovém měření.O rok mladší Dominika Rozhoňová vyplavala dvě druhá místa v motýlku a polohovém  závodě. Další čtvrtá místa jsou daní za první starty na krajském přeboru.Zaplavané časy ji opravňují ve stejném termínu k účasti na Letním poháru  10.letých.Terezka Bledá vybojovala bronz na 100m prsa a vylepšila většinu časů stejně jako i Barča Blovská.Čtyři výše uvedená děvčata utvořila poprvé v historii oddílu štafetu na krajském  přeboru a to na 4x 50m OPZ. V konkurenci osmi štafet prohrála pouze o dohmat s vítězkami ze Slávie Plzeň.Zlepšená maxima u naprosté většiny časů závodníků jsou odměnou za náročnou jarní  přípravu a zúročení účasti na předchozích závodech v Plzni, Lounech, Ústí nad  Labem i jinde. Zbývá tedy udržet nebo ještě vylepšit formu k desátému červnu.

 

 

Pro účast v druhém červnového víkendu , kdy se konaly letní přebory Čech 10. a 11.letých, bylo třeba úspěšně zaplavat na krajských přeborech v Plzni pořádaném oddílem Radbuzy Plzeň v závěru

května, kam odjela dosud nejpočetnější výprava oddílu oslabená jen o Petru Beránkovou. Zpět přivezli 16 medailí a se současnou formou Petry by jich bylo mnohem více. Izabela Zekuciová pětkrát zvítězila, Philip Ryšavý svých šest startů proměnil ve čtyři prvenství , druhé a třetí místo. Jana Vašíčková k druhému přidávala třetí místa, stejně jako Tereza Bledá.

Na vrchol letní sezóny 10.letých v oblasti Čech se do pražského Edenu svými zaplavanými časy nominovali Iza, Philip a Tereza. Poprvé v nové historii oddílu tj.po znovuotevření v roce 2003 se vrátili s medailemi a mohou tak navázat na úspěchy z devadesátých let. Philip Ryšavý doplaval dvakrát bronzový na 100 a 200m kraul. Izabela Zekuciová přivezla bronz na trati 100m motýlek. Nadějná jsou i čtvrtá a páté Philipovo místo. Velmi mrzí jeho uklouznutí na startovním bloku při kraulové padesátce, disciplíně ve které vedl republikové tabulky. Iza přidala ještě několik umístění v první desítce a Tereza pak v polovině druhé. O stále lepšící se kvalitě závodníků PKML se tak mohli přesvědčit i ostatní účastníci z téměř padesáti oddílů poloviny republiky.

Poprvé se na tento vrchol letní sezóny podívali díky svým výkonům ve větším počtu i jedenáctiletí a to v Domažlicích. Královnou tří čtvrtých míst se stal Petra Beránková. Prohrát na 200 a 400m volný způsob , v závodě kde jsou rozdíly již ve vteřinách o 2 resp.3 desetiny je smutné, ale posun na čtvrtá místa z rozmezí první a druhé desítky v zimní sezóně určitě potěší. O čtvrté bramborové umístění přišla Petra diskvalifikací za předčasný start, ale zaplavané, výrazně zlepšené všechny časy budou jistě povzbuzující v dalším tréninku. Povzbudit by jistě potřebovala i Jana Vašíčková, která doplavala na 200m prsa na výborném pátém místě a přidala několik umístění v polovině druhé desítky stejně jako Alena Hampejsová, pro kterou to bylo první seznámení s prostředím takto velkých závodů.

Ve stejném termínu si Běla Tréšková vylepšila své výkony na kraula a motýlka v padesátimetrovém bazénu při Ceně zřídla v Karlových Varech ve svém posledním závodě za PKML.

Letní sezónu zbývá uzavřít páteční rozlučkou a užít prázdnin v jejichž závěru se koná týdení soustředění ve spolupráci s oddílem Slovanu Karlovy Vary.

Odchodem nejstarších na školy mimo naše město se uzavírá období, kdy tito seznamovali plaveckou veřejnost v Čechách s existencí plavání v Mariánských Lázních a vozili první medaile z krajských přeborů. Nyní jsou na startu štiky schopné uspět v republikovém měření a je třeba myslet i na jejich nástupce, proto rádi po prázdninách uvítáme rodiče s dětmi do kurzů neplavců, ty kteří již umí plavat pak do třetího přípravného družstva.

Děkujeme také všem sponzorům oddílu za přízeň stejně jako městu a TDS . Ostatním případným podporovatelům dáváme vědět, že tričko PKML se již nekrčí někde na tribuně, ale lze ho spatřit na stupních vítězů.

 

 

 

Jarní sezóna v plném proudu Dvacátý třetí ročník Plzeňského vytrvalce o víkendu 12.-13. března přivedl na start na 50 metrového bazénu Slávie v Plzni kvalitní konkurenci z celé republiky a tak naši mladí plavci mohli vidět, jak plave například třetí z posledního mistrovství Evropy ve znaku Simona Baumrtová a i ostatní z naší plavecké špičky. V nejmladší kategorii se výborně ukázal Philip Ryšavý. Vyhrál krátké kraulařské tratě a druhé místo si odnesl z kraulařské osmistovky a na 100m prsa. Velmi dobře plavala Petra Beránková , ale ve spojené kategorii dvou ročníků se jako mladší na stupně vítězů nedostala. Běla Tréšková se již tradičně po zimní přípravě rozjíždí pomaleji a ve svém od září domovském bazénu se předvedla průměrnými časy stejně jako Jana Vašíčková. O týden později se Běla ukázala tentokrát při VC v Českých Budějovicích a ve své oblíbené trati 50m kraul se poprvé dostala v dlouhém bazénu pod třicet vteřin, byť jen o setinu. Poslední březnovou sobotu se rozjeli plavci na dva závody. Plzeňský Košařův memoriál v bazénu Radbuzy Plzeň přivítal výhradně prsaře a z našeho oddílu se zúčastnili Jana Vašíčková, Veronika André a Tereza Bledá. Bojovný výkon a zlepšená osobní maxima na nejlepší ve spojených ročnících nestačily, ale po vytřídění do jednotlivých věkových kategorií některá umístění velmi potěšila. Kraulařského víceboje v Lounech se naši plavci zúčastňují již pravidelně. Petra Beránková (roč. nar. 2000) zlepšovala svá maxima , nejen na krátkých tratích byla ve svém ročníku mezi nejlepšími a na nejdelší 400metrové zlepšila své maximum o 25 vteřin tj. na 5:45,5. Štěpán Hengerič (1999) si vylepšil výrazně čas na 100m trati na hodnotu 1:11,7. Běla (1996) se v katagorii 96 a starší na 50m VZ dělila o čtvrté místo a čas zlepšila i Veronika Procházková. I duben je ve znamení závodů v Praze a Tachově,kde si mohou nejmladší vyzkoušet své první závody a první družstvo čeká jarní cyklistický výlet s rodiči a trenéry.  



První letošní závody plavců PKML

Malá cena Chodska v Domažlicích , kterou pořádal 26.února oddíl Jiskry
Domažlice je malou jen proto, že je určená mladším a nejmladším plavcům
tj. ročníkům 99 až 2002, ne však konkurencí, která je více než slušná. S
vyjímkou plavců Karlových Varů se zúčastnily všechny oddíly ze západních
Čech, mnoho silných oddílů z jihu až po Jindřichův Hradec , Motorlet
Praha a plavci z Berouna. V barvách prvního družstva PKML přibylo
několik nováčků a poprvé tak vyrazili na závody minibusem v počtu
dvanácti závodníků.

Po intenzivní zimní přípravě všichni zlepšovali svá maxima a někteří
byli svými výkony nepřehlédnutelní. Philip Ryšavý měl v ročníku narození
2001 v každé ze čtyř plavaných disciplín dvanáct soupeřů a pouze jednou
přepustil první místo jinému závodníkovi. Isabela Zekuciová měla ve
stejném ročníku soupeřek o něco více, ale dokázala zvítězit na 100VZ a i
v ostatních disciplínách se podívala na stupně vítězů. Oba letos budou
poprvé plavat krajské přebory a ucházet se o účast

na republikovém mistrovství desetiletých. V letošních tabulkách patří
jejich časy k nejlepším.

Petra Beránková a Jana Vašíčková soupeřily s děvčaty o rok staršími a
tato kategorie byla zastoupena nejpočetněji. Především Petru mnohdy
porazila pouze děvčata o rok starší , ale dosažené časy a umístění byly
povzbuzující. V závěru závodů na 50m kraulové trati pak časem 34,20
obsadila výborné druhé místo.

Po půl roce se k plavání vrátil Štěpán Hengerič a po poctivé zimní
přípravě zlepšil čas na 50m kraul ( 32,60) a obsadil třetí místo. Velmi
dobře plaval také znakové disciplíny.

Barbora Blovská, Tereza Bledá, Alena Hampejsová, Dominika Rozhoňová a
Bětka Šandová jsou nově přijaté členky prvního družstva, které se
seznamovaly s atmosférou kvalitněji obsazených závodů a v některých
disciplínách ukázaly své možnosti. Především Bětka a Dominika (2002) ve
znaku.

Po přestávce věnované přípravě se opět rozjede kolotoč závodů, který
vyvrcholí krajskými přebory a pro nejlepší kvalifikované pak letními
mistrovstvími republiky.

V březnu pojedou někteří závodníci do Plzně na vytrvalostní kraulové
závody, o čtrnáct dní později opět tamtéž prsaři na Košařův memoriál. Ve
stejném čase budou kraulaři závodit na silně obsazeném čtyřboji v Lounech.

Plavci PKML na mistrovství republiky

Víkend 4. a 5.prosince patřil zimnímu poháru 10.letého žactva, který se konal v Domažlicích.

Do tohoto závodu se výkony a časy z krajských přeborů probojovali Petra Beránková a Jana Vašíčková. Sobotními výkony svou trenérku děvčata příliš nepotěšila, ale v neděli obě dokázala setřást trému z velkých závodů a přidat i zlepšení svých nejlepších časů. Na 200m polohový závod se Jana umístila na pátém místě a po započtení výsledků z východní části republiky jí patří celkově desátá příčka. Na 200m znak ,100m motýl a 100m prsa obsazovala příčky na pomezí první a druhé desítky.Petra plavala šest disciplín a potěšila zlepšením na 400m kraul , kde obsadila pátou příčku , v součtu je pak jedenáctá. Osmé , deváté a desáté místo na 100m motýlka ,50m a 100m kraul nepřineslo posun časů , ale všechna tato umístění potvrzují cestu , kterou oddíl v posledních letech urazil. Není tomu tak dávno , kdy se trenéři i plavci zavedených klubů podivovali, že v Mariánských Lázních funguje oddíl plavání a dnes jim pomalu začínáme být důstojnými soupeři.

Běla Tréšková jela na mistrovství republiky 14.letých do Jihlavy o týden později a kvalifikovala se do šesti závodů. Pětkrát zlepšila svá maxima. Na 50 a 100m kraul skončila třináctá resp. patnáctá a stále drží krok se svými vrstevnicemi. 29,2 a 1:4,64 jsou v současnosti hodnoty jejích nejlepších časů ve výše uvedených disciplínách.

Nejmladší vyrazili v neděli 5.12. na závody do Tirschenreutu, kde si vedli ve svých věkových kategoriích velmi zdatně . Především Izabela Zekuciová posbírala několik prvních míst. Medaile přivezli i Alžběta Šandová, Veronika Procházková, Tereza Bledá, a Alena Hampejsová.

21. prosince se konají oddílové veselé závody pro plavce , trenéry a rodiče a v lednu se potom první družstvo chystá spolu s rodiči na víkend do hor.


Krajské přebory v plavání 2010
 
Bazén v Plzni na Slovanech hostil ve dnech 20.-21.11.2010 plavce z 
oddílů Plzeňského a Karlovarského kraje. Z našeho oddílu se zúčastnila 
šestice závodníků . Nejvíce se dařilo Petře Beránkové a Běle Tréškové, 
které doplnila Jana Vašíčková.
 
Petra zaplavala vítězně v kategorii žaček narozených v roce 2000 100m a 
50m kraul, druhá byla na 400m kraul a 100m motýlek. Pátou bronzovou 
medaili získala na 100m polohového závodu. Prokazovala velkou bojovnost 
a časy na kraulových krátkých disciplínách jí dávají šanci na zimním 
poháru desetiletých pro oblast Čechy , které se koná v prvním 
prosincovém víkendu v Domažlicích kam ji doprovodí na základě časů 
zaplavaných v Plzni i Jana Vašíčková, která si odsud odvezla dvě 
stříbrné medaile za 100m znak a 200m OPZ. Třetí doplavala na 100m motýl.
 
Běla Tréšková bude mít možnost vylepšit svá maxima na zimním mistrovství 
14.letých v Jihlavě ve dnech 11. a 12. prosince. V Plzni posunula 
hodnotu svých časů v téměř všech disciplínách, vyhrála 200m znak, druhá 
byla na 100m znak a 100m OPZ. Nejhodnotnější časy plavala v kraulových 
závodech na 50, 100 a 400m, kde má ale dvě zdatné soupeřky ze Slávie 
Plzeň , které ji nedovolily odvézt lepší než bronzové medaile.
 
Největší zlepšení prokázala Petra s Bělou, Ríša Flachs svá maxima také 
zlepšoval, ale dosažené časy ho řadí do středu startovního pole stejně 
jako Veroniky Procházkovou a André. Výsledky oddílu jsou co do počtu 
medailí obdobné jako na jaře, protože mladší děvčata dokázala svými 
výkony nahradit Štěpána Hengeriče, který přestal plavat. Tyto krajské 
závody žactva byly posledními pro Bělu, kterou v mladší dorostenecké 
kategorii čeká jiný systém kvalifikace na mistrovství republiky a 
věříme, že ji na jaře svými výkony nahradí mladé štiky z ročníku 2001.
 

 

Letní plavecké soustředění

Předposlední prázdninový týden strávila většina plavců 1.družstva PKML na letním soustředění ve Volarech pořádaném plaveckým oddílem Slovan Karlovy Vary. Pod vedením trenérů obou oddílů věnovali čas převážně dvoufázových tréninků v bazénu nejen pilováním již známého, ale i různým novým technickým cvičením. Fyzickou připravenost pak zvyšovali na kolech v lesích Šumavy, na kolečkových bruslích využili více než dvacetikilometrové stezky podél teplé Vltavy. Jedno odpoledne bylo věnováno sjezdu Vltavy na lodích a celé soustředění bylo protkáno množstvím posilovacích a protahovacích cvičení. Programy byly připraveny dle věku a výkonnosti a vyplnily čas soustředění vždy po celý den.

Oživením prvního večera bylo přivítání bývalé plavkyně karlovarského oddílu Alžběty Řehořkové, která přijela přímo z mistrovství Evropy v Budapešti, kde na 50m znak postoupila do semifinále. Promítání záběrů z některých disciplín, fantastická atmosféra v Maďarsku velmi populárního plavání a zapojení Alžběty do soustředění jistě povzbudilo nejen nejmenší plavce v jejich tréninkovém úsilí.

Počasí bylo až na vyjímky přející a výborná kuchyně příspěly k vydařenému týdnu.

Po pravidelné týdení odstávce v bazénu začátkem školního roku se opět rozběhne kolotoč tréninků přerušovaný víkendovými závody. Prvními jsou v závěru září VC Chodska a o týden později 2.10. 2010 domácí pohárový závod Zpívající fontána za účasti plavců Čech a Německa.

Cílem podzimní přípravy bude navázat či zlepšit výsledky z letního mistrovství republiky , kde si z Svitav přivezla Jana Vašíčková 5.resp. 12.místo na delších tratích a Petra Beránková získala osmé, deváté a jedenácté místo na kratších sprintových disciplínách. Pro obě to byla první zkušenost se soupeřkami z naší západnější části děleného mistrovství. Štěpán Hengerič se jistě po dvou jedenáctých místech na mistrovství jedenáctiletých v bude chtít vrátit do první desítky i proto, že za rok už bude soupeřit s plavci z celé republiky, kde již plave Běla Tréšková mezi čtrnáctiletými.Letní mistrovství na padesátimetrovém bazénu v Podolí se jí nepodařilo podle představ. Ví , že se již nesmí opakovat slabé závěry kraulařských sprintů, aby se dostala do první desítky.

Trenéři mají plánované seznámení s novými cvičeními a spolu s některými rodiči absolvují jednodenní školení rozhodčích . Druhou zářiovou sobotu je připraven cyklistický výlet z Chebu do Selbu , Aše a zpět spojený s návštěvou muzea v bývalé porcelánce v Selbu.

 Pravidla plavání 

 

                                                      

 

                            

 

Kraj Domažlice 2015